Universitat Rovira i Virgili

Tesis doctorals

Tesis doctorals del grup BE

TESIS DOCTORALS EN PROCÉS EN EL GRUP BE

Sandra Martín. Establishment of a microbiological consortium to improve the quality and stability of wine. Directors: M. Jesús Torija & Gemma Beltran.

Violeta García Viñola. Efecto del ácido fumárico y lípidos de lías sobre la fermentación maloláctica. Directors: Nicolas Rozès & Cristina Reguant.

Andrea Irene Silva Claros : Diseño de consorcios microbianos para mejorar la producción de compuestos derivados de aminoácidos aromáticos (AADC) en fermentaciones vínicas. Directors: Gemma Beltran & M. Jesús Torija.

Jacqueline Rodríguez Rey. Efecto de las lías de levadura sobre la fermentación maloáctica. Directors: Cristina Reguant & Nicolas Rozès.

Leandro Sanfilipo. Control del metabolismo respiro-fermentativo de levaduras vínicas para la modulación del contenido en etanol. Directors: Gemma Beltran i M. Carmen Portillo

Camilo Andrés Toro Silva

TESIS DOCTORALS DIRIGIDES PER MEMBRES DEL GRUP BE

Eugenia Iturritxa Vélez del Burgo

La cerveza artesana en el País Vasco: Historia, análisis del sector actual, levaduras locales y su potencial en el sector cervecero.

2025. Directors: Anne E. Hill (Heriot Watt University, Edinburgh UK) & M. Jesús Torija.

Katherine Bedoya

Microbiological and organoleptic influence of different stresses during the pied de cuve applied to white wine vinfication

2024. Directors: Albert Mas, Nicolas Rozès & Carmen Portillo.

Paloma Toraño Jiménez

Efecto de las manoproteínas de levadura sobre Oenococcus oeni y la fermentación maloláctica del vino.

2024. Directors: Cristina Reguant & Nicolas Rozès

Rafael Torres Guardado

Efecto del ácido succínico producido por levaduras vínicas sobre Oenococcus oeni y la fermentación maloláctica.

2023. Directors: Cristina Reguant & Albert Bordons

Candela Ruiz de Villa Sardón

New perspectives on malolactic fermentation and organoleptic improvement of wines: Influence of Torulaspora delbrueckii on different types of winemaking.

2023. Directors: Cristina Reguant & Nicolas Rozès

Helena Roca Mesa

Optimización del uso de levaduras no-Saccharomyces en fermentaciones mixtas: requerimientos nutricionales e interacciones microbianas.

2022. Directores: M.J. Torija & G. Beltran

Xiaolin Zhu

Microbiological Non-GMO approaches for the reduction of ethanol in wines.

2021. Directors: Y. Navarro, G. Beltran & A. Mas

http://hdl.handle.net/10803/674828

Mercè Sunyer

Physiological effects of indolic compounds on wine yeast metabolism.

2021. Directors: M.J. Torija & G. Beltran

Aitor Balmaseda

Effects of Torulaspora delbrueckii and Metschnikowia pulcherrima on Oenococcus oeni and malolactic fermentation.

2021. Directors C. Reguant & A. Bordons

Dimitrios Kioroglou

Analysis of microbial populations in wine through NGS methodologies.

2020. Directors M.C. Portillo & A. Mas

Ma. Ángeles Morcillo

Melatonin metabolism in yeast cells during alcoholic fermentation.

2019. Directors A. Mas & M.J. Torija


Jessica Lleixà

Influence of non-Saccharomyces yeasts on winemaking and quality.

2019. Directors A. Mas & M.C. Portillo

Judith Franquès

Characterization of Oenococcus oeni and other lactic acid bacteria from the vine-wine ecosystem in Priorat.

2018. Directors C. Reguant, A. Bordons & I. Araque

Beatriz González

Filamentous growth in wine yeast: signal triggering and genetic factors involved.

2017. Directors G. Beltran & M.J. Torija

Jennifer Vázquez

Antioxidant effect of melatonin on Saccharomyces and non-Saccharomyces wine yeasts.

2017. Directors MJ. Torija & G. Beltran

Chunxiao Wang

New approaches to estimate microbial diversity of alcoholic fermentation.

2016. Directors A. Mas & B. Esteve-Zarzoso

Florencia Sainz Pérez

Selection and optimization of acetic acid bacteria for D-gluconic acid production.

2016. Directors M.J. Torija & A. Mas

Mar Margalef Català

Oenococcus oeni response to wine stress: role of glutathione and thioredoxin systems.

2016. Directors C. Reguant, A. Bordons & S. Torriani

Valentina Martín Russo

Hanseniaspora vineae: caracterización y su uso en la vinificación.

2016. Directors A. Mas & F. Carrau


Carolina Ilabaca Díaz

Identificación de microbiota bacteriana relacionada con procesos enológicos en Chile.

2016. Directors A. Bordons, A. Peña & J. Romero


María Martí Raga

Environmental and genetic factors affecting Saccharomyces cerevisiae performance during second fermentation.

2015. Directors A. Mas, G. Beltran & P. Marullo

Mª José Valera Martínez

Development of techniques for the analysis of acetic acid bacteria populations and their interaction in different food environments.

2014. Directors A. Mas & E. Mateo