L'objectiu del grup és estudiar els microorganismes implicats en els processos enològics, i les seves aplicacions biotecnològiques, centrant-se en llevats (Saccharomyces cerevisiae i No-Saccharomyces) i bacteris làctics (com Oenococcus oeni). Analitzar les seves característiques genètiques i físiques, necessitats nutricionals i interaccions entre ells, mitjançant tècniques bioquímiques i moleculars. A més, investiguen la biodiversitat dels ambients de vinificació i lesfuncions de molècules bioactives produïdes per aquests microorganismes.
Els inicis del grup de recerca en Biotecnologia Enològica es troben cap als anys '90 juntament amb als inicis de la recerca en Enologia a Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Els primers treballs sobre microorganismes del vi (llevats i bacteris làctics) vam ser coordinats pels professors Albert Mas i Albert Bordons.
Actualment, el grup està reconegut com a grup de recerca de qualitat per l'AGAUR (2021-SGR-00202) de la Generalitat de Catalunya i la coordinadora del grup és la professora María Jesús Torija.
El grup està implicat en la docència universitaria dels següents Graus, Màsters i programes de doctorats